Obilježen Dan fizičara Tuzlanskog kantona

U četvrtak, 22.februara 2018.godine, u prostorijama Međunarodne osnovne škole u Tuzli upriličena je  svečanost u povodu obilježavanja Dana fizičara TK-a, kojom prilikom su dodijeljene diplome i priznanja učenicima, koji su u školskoj 2016/2017.godini osvojili jedno od prva tri mjesta na kantonalnom i višim nivoima  takmičenja iz fizike za učenike osnovnih i srednjih škole TK-a. Također, priznanja su dobili i njihovi nastavnici/profesori- mentori, koji su ih pripremali za takmičenja, kao i zaslužni članovi DFTK-a.

Obilježavanje je počelo svečanom sjednicom Predsjedništva Društva fizičara TK-a na kojoj je predsjednik DFTK-.a Mirsudin Pačariz prezentovao rad u proteklom periodu kao i plan aktivnosti i projekte za realizaciju u 2018.godini, koji je naglasio sljedeće:

– “Zimska škola fizike “ je naš najznačajniji projekat u 2018.godini. Danas, prvog dana njene realizacije u Međunarodnoj osnovnoj školi, su  učesnici škole, učenici osnovnih i srednjih škola sa područja našeg kantona, imali priliku vidjeti puno zanimljivih eksperimenata i prezentacija te na očigledan i interesantan način učiti o fizikalnim pojavama,  Mislim da će učenici ponijeti u svoje škole i prenijeti svojim drugovima pozitivna iskustva  iz Međunarodne osnovne škole, koja je bila odličan domaćin prvog dana Zimske škole fizike. U petak su planirane radionice i prezentacije u OŠ “Sjenjak” , a u subotu na Prirodno-matematičkom fakultetu u Tuzli. U protekloj, 2017-oj godini treba posebno istaknuti izradu Kataloga zadataka za pripremanje učenika za takmičenja, koji je u elektronskom obliku pohranjen na web stranice DFTK-a i Pedagoškog zavoda Tuzla i koji besplatno dostupan svima za korištenje”

viber image1 25 14 3 1