Održana Zimska škola fizike za učenike osnovnih i srednjih škola TK

U periodu od 22.02. do 24.02. 2018. godine održana je „Zimska škola fizike“ za učenike osnovnih i srednjih škola Tuzlanskog kantona. Ovu trodnevnu manifestaciju organizovalo je Društvo fizičara TK-a u saradnji sa: PMF-om Tuzla, Pedagoškim zavodom TK, „Međunarodnom osnovnom školom“ Tuzla i JU OŠ „Sjenjak“ ,Tuzla.

Prvog dana „Zimske škole“, upriličeno je svečano otvaranje  u prostorijama „Međunarodne osnovne škole“ Tuzla. Prisutnima su se obratili Mirsudin Pačariz, predsjednik Društva fizičara TK, Sadmir Delić, direktor Međunarodne osnovne škole i Denis Suljendić, savjetnik iz PZ TK, nakon čega su učenici osnovnih škola i nekoliko srednjih škola  našeg kantona, njih oko 80-ak, imali priliku da poslušaju predavanje prof. Mersudina Umihanića na temu „Njutnovi zakoni mehanike“, zatim izlaganje „Eksperimenti u nastavi fizike“, koje su realizovali profesori Metin Yilmaz i Sadmir Delić te  da učetvuju u radionici iz optike, koju su pripremile profesorice Ahmetspahić Meliha i Dedić Zineta sa učenicima Srednje medicinske škole iz Tuzle. Osim toga, iskustva mladih talenata iz fizike prisutnima su prenijeli Sabina Tinjić, uspješna učenica „Međunarodne škole“ i Azur Đonlagić, student PMF-a Tuzla.

Drugog dana „Zimske škole fizike“, u prostorijama JU OŠ „Sjenjak“ Tuzla, nakon obraćanja direktorice Indire Lukavica i predstavnika DFTK-a  i PZ-a, pristupilo se radnom dijelu u kojem je prof. Edin Šišić prisutnim učesnicima škole prezentovao „Interaktivne simulacije iz fizike“, a učenici MSŠ Doboj Istok , Krantić Armin, Mešinović Benjamin, Avdić Armin i Osmić Dino su učenike upoznali sa svojim inovacijama koje se odnose na obnovljive izvore energije. Nakon toga, učenici su imali priliku da zajedno sa prof. Omerbegović Vesnom u okviru prezentacije teme  „Elektormagnetizam“, izvode zanimljive oglede iz elektromagnetizma.

Trećeg dana, na Prirodno-matematičkom fakultetu u Tuzli, predavanjima i radionicama za učenike srednjih škola sa područja TK-a, završena je „Zimska škola fizike za učenike osnovnih i srednjih škola TK-a“.

Učesnici na PMF-u  su prisustvovali zanimljivim predavanjima i prezentacijama i učestvovali u demonstracijama i izvođenju interesantnih fizikalnih eksperimenata u laboratorijama ovog fakulteta. Oko šezdesetak  učenika i njihovih nastavnika iz više srednjih škola TK-a, nekoliko studenata fizike sa PMF-a,  kao i  studenti-gosti iz Novog Sada, te učenici  nekoliko osnovnih školasu imali priliku razmijeniti i podijeliti iskustva iz fizike, koja su sticali tokom svog školovanja.

Predavanja koja su učesnici pratili:

-„Svemir i Higgsov bozon“, dr.sc. Hedim Osmanović,

-„Zakoni fizike u sedmoj umjetnosti“, dr.sc. Mirza Hadžimehmedović i

– „Savremeni izvori energije i ekologija“, dr.sc. Smajo Sulejmanović.

Obilazak laboratorija fizike na Tehnološkom fakultetu i demonstraciju eksperimenata su predstavili viši asistenti: mr.sc. Ema Hankić, mr.sc. Rifat Omerović, i mr.sc. Almedina Modrić-Šahbazović i asistentice: Selmira Smajić, Mersiha Halilčević i Zerina Sakić.

Inače, radni dio posljednjeg dana „Zimske škole fizike za učenike osnovnih i srednjih škola“ otvorili su predstavnici organizatora ove škole: dekan PMF-a u Tuzli, dr.sc. Vedad Pašić i predsjednik Društva fizičara TK, Mirsudin Pačariz, koji su istakli značaj fizike i potrebu da se što više mladih ljudi opredjeljuje za izučavanje i studiranje ove fundamentalne prirodne nauke. Učesnicima su se obratili i Denis Suljendić, savjetnik za fiziku iz  PZ-a Tuzla i Melika Damadžić, predsjednica Unije studenata PMF-a Tuzla.

Na zatvaranju škole svim učesnicima škole: PMF-u, PZ-u,  Međunarodnoj osnovnoj školi i OŠ „Sjenjak“ kao suorganizatorima, učenicima,  nastavnicima/profesorima te predavačima,  uručene su zahvalnice i priznanja od strane Društva fizičara TK-a, kojom prilikom je i istaknuta zahvalnost dr.sc.Smaji Sulejmanoviću, prodekanu za nastavu na PMF-u, kao i profesorima Ali Ogeu i Sadmiru Deliću, direktorima Međunarodne osnovne škole , prof. Indiri Lukavica, direktorici OŠ „Sjenjak“, mr.Suljendić Denisu iz PZ Tuzla,  te profesorima Dedić i Edinu Kušmiću za podršku u organizaciji i realizaciji Zimske škole fizike.

Izjave učesnika škole:

Amila Alikadić, učenica osnovne škole „Kalesija“ kaže: „Sva tri dana prisustvujem Zimskoj školi fizike, a razlog je ogromna ljubav prema fizici, kao i to što učestvujem na takmičenjima iz fizike i rado usvajam nova znanja“.  Amila planira upisati elektrotehničku srednju školu te smatra da će joj znanja iz fizike kao i iskustva stečena tokom ova tri dana dobro doći.

Amela Jahić, učenica trećeg razreda Gimnazije „Ismet Mujezinović“: „Od profesora u školi sam čula za Zimsku školu fizike i zajedno sa prijateljicama prijavila se na istu. Fizika mi je najzanimljivija prirodna nauka i to je razlog zašto sam danas tu. Želim produbiti svoje znanje iz fizike, vidjeti laboratorije i aparaturu s kojom se izvode pojedini eksperimenti.  Također, smatram  da je fizika jako bitna za bolje razumijevanje samog života“.

Melika Damadžić, studentica treće godine fizike na PMF-u: „Studiranje fizike kao jedne od fundamentalnih nauka čini mi veliko zadovoljstvo, jer se fizika bavi otkrivanjem mnogih tajni prirode. Pored sticanja prikladnih znanja, studij fizike podrazumijeva i formiranje samostalnog i kompleksnog mišljenja i razmatranja stvari uopšte“.  Kaže da joj dodatnu čar daje to što postoji neraskidiva veza izmedju teorije i eksperimentalne fizike.